Категории Новини

Всички новини

Брой новини 10078
“Топлофикация” чака пари от ЕС
“Топлофикация” чака пари от ЕС

24.02.2012г.
Източник: trud.bg

Бизнес планът, инвестиционната и ремонтната програма на “Топлофикация-София” предизвика тежък, почти едночасов дебат в Столичния общински съвет вчера. В крайна сметка съветниците приеха документа. Против гласуваха БСП и ВМРО.   Според плана “Топлофикация” ще разчита на финансиране по оперативни програми от Евросъюза и “безлихвени или нисколихвени заеми” за инвестиции. Съветникът от НДСВ Владимир Каролев се опита да уточни, че средствата от ЕС не са в кърпа вързани, а безлихвени заеми на практика няма. Ако имаше, и аз ще се наредя на опашката, каза Каролев, но мнозинството не му обърна внимание. Колегата му от БСП Желю Бойчев обяви, че в ТЕЦ-овете има напрежение и се уволняват неудобни хора. Червеният общинар се позова на данни на синдикатите.   По време на дебатите стана ясно, че текущият дълг на столичното парно към “Булгаргаз” е 125 млн. лв. Отделно има и разсрочени задължения от над 50 млн. лв. (изплащат се по 2,5 млн. лв. месечно по този договор). Също така “Топлофикация-София” дължи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) 220 млн. лв., които в момента не изплаща. Потърсени за коментар, от БЕХ не отговориха до редакционното приключване на броя дали имат намерение да си потърсят парите.   “Парното в момента няма пари за инвестиции, въпреки че програмата му е одобрена”, казаха от дружеството. От там поясниха, че не са изпълнили инвестиционната си програма и за миналата година (ремонтирани са по-малко тръби, а стойността на ремонтите е в сметките ни за парно).   До средата на януари били блокирани плащанията към всички доставчици на топлото. Едва преди седмица те били възстановени.
... »
Индустрията приема критично и с компромиси Директивата за енергийна ефективност
Индустрията приема критично и с компромиси Директивата за енергийна ефективност

24.02.2012г.
Източник: BUSINESSEUROPE

Следващата седмица Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) на Европейския парламент ще гласува проекта за Директива за енергийната ефективност.

Европейската индустрия, която е подобрила своята собствена енергийна ефективност с 30% през последните 20 години, оценява политическото значение на документа.

BUSINESSEUROPE  приветства усилията на групата от ключови членове на Европейския парламент, която посредничи за постигане на компромис сред повече от 1800 предложения за промени. Въпреки това, европейската бизнес общност остава притеснена за негативните икономически ефекти от няколко точки в директивата, в частност тези, които предписват абсолютни цели за потребление на енергия от промишлеността.

По този повод генералният директор на BUSINESSEUROPE Филип де Бък заяви: "Ние призоваваме Европейския съюз да разработи единна политика, която да стимулира енергийната ефективност. За съжаление, текушият „компромисен" пакет не съответства на очакванията на индустрията от нашите законодатели. Трябва ни по-гъвкава и не толкова бюрократична директива, преди всичко, която да не смесва енергийната ефективност с предписания за намаляване на потреблението на енергия".

... »
Отпушиха Дунав мост
Отпушиха Дунав мост

24.02.2012г.
Източник: trud.bg

Румънците на ГКПП Гюргево най-после отпушиха Дунав мост. До вечерта вчера се очакваше километричната колона от българска страна да се източи към северната съседка. Драмата продължи четири дни като и двете страни на пункта бяха задръстени от камиони. Причината беше новата информационна система за обслужване на камиони над 10 тона, въведена от румънските власти.   Сутринта вчера колоната от тирове край Русе се беше проточила на 8 км. “И оттатък реката е същото, колегата ми звъни, че виси на 25 км преди Гюргево и не мърда”, оплака се Стефан Мирчев от Сливен. Шофьорът стоя 48 часа в Русе, а вече трябваше да е в Германия. “Гоним срокове за доставки, губим пари. След тия снегове нови щети ще ни довършат”, негодуваха тираджии.   От Външно министерство уточниха, че са поискали официално обяснение от Румъния за хаоса на Дунав мост. България определя като неприемливи действията, които затрудняват свободното движение на хора, стоки и превозни средства като основен принцип на ЕС. Румънските митничари въведоха новата система за следене на стоките, за да пресекат опитите за измами с ДДС при вътреобщностни доставки.   Проблемът вчера се разреши, след като властите в северната съседка ограничиха преснимането на документи само до определен вид стоки като зеленчуци и храни. В късния следобед през Дунав мост бяха преминали 390 ТИР-а.
... »
Темите в медиите (24.02.2012 г.)
Темите в медиите (24.02.2012 г.)

24.02.2012г.
Източник: БСК

Прегледът на основните теми в медиите се изготвя всеки работен ден от отдел "Връзки с обществеността" на Българската стопанска камара.

В прегледа се включват теми от сферата на икономиката, пазара на труда, социалната политика, здравеопазването, екологията, регионалното развитие, ЕС и др.

Всеки, който желае да получава прегледа на основните теми в медиите, може да заяви своя интерес на e-mail: pr@bia-bg.com

... »
Темите в медиите (23.02.2012 г.)
Темите в медиите (23.02.2012 г.)

23.02.2012г.
Източник: БСК

Прегледът на основните теми в медиите се изготвя всеки работен ден от отдел "Връзки с обществеността" на Българската стопанска камара.

В прегледа се включват теми от сферата на икономиката, пазара на труда, социалната политика, здравеопазването, екологията, регионалното развитие, ЕС и др.

Всеки, който желае да получава прегледа на основните теми в медиите, може да заяви своя интерес на e-mail: pr@bia-bg.com

... »
Слагат солари на панелките
Слагат солари на панелките

22.02.2012г.
Източник: trud.bg

Монтирането на соларни централи по покривите на блоковете ще стане задължителен елемент от санирането на панелните сгради. Това се зарече вчера главният архитект на София Петър Диков. Идеята му е общината да подари на всяка жилищна асоциация, която кандидатства за средства за саниране, по един проект за слънчева централа на покрива.   Става въпрос за 30-киловолтови централи, които се свързват с елтаблото. Тяхното финансиране според Диков спокойно може да се поеме от оперативна програма “Регионално развитие”, която ще плати 50% от разходите на жилищните кооперации за предстоящото саниране. “Ще направя всичко възможно финансовата схема да предвиди такива соларни централи по покривите. Панелките в София имат 2 млн. квадратни метра покриви и ако се изпълнят с такива инсталации, столицата само от това и от самото саниране ще намали потреблението на ток с 500 мегавата”, каза главният архитект.   Диков не можа да посочи конкретна цена за подобна слънчева централа, но заяви, че тя е поносима. Освен това съвременните соларни инсталации могат да акумулират електроенергията, т.е. произведеното през деня спокойно може да захранва инсталация на блока през цялата нощ, посочи той.   Само общинските сгради в столицата разполагат с 350 000 квадрата покриви, върху които също могат да се разположат слънчеви инсталации, каза главният архитект.
... »
Чакат 100 млн. евро от продажбата на БДЖ
Чакат 100 млн. евро от продажбата на БДЖ

22.02.2012г.
Източник: trud.bg

България няма да тегли т. нар. спасителен заем за железниците през тази година. Това обяви пред “Труд” шефът на директорския борд на “БДЖ Холдинг” Владимир Владимиров вчера.   Според него до края на юни дъщерната компания “БДЖ-Товарни превози” ще бъде приватизирана.   “Ако се сбъдне реалистичната ни прогноза за приходи от 100 млн. евро, тези средства ще са напълно достатъчни за покриването на просрочените вноски по заемите и за тези, чийто падеж е през 2012 г. Затова финансиране от Световната банка няма да е необходимо до края на годината”, обясни Владимиров.   В плана за преструктуриране на БДЖ има още две прогнози за изхода от приватизацията на товарното поделение. При неблагоприятен сценарий са заложени приходи от 60 млн. евро, а при оптимистичен - 130 млн. евро.   Според Владимиров в случай на успешна приватизация на товарните превози нуждата от кредит от Световната банка ще е много по-малка от договорените три транша на обща стойност 240 млн. евро. Вероятно ще бъдат изтеглени само 80 млн. евро, които ще покрият вноски по заеми, твърди шефът на борда на БДЖ.   През 2014 г. БДЖ ще кандидатства и за 300 млн. евро финансиране от Брюксел за нови влакове и локомотиви. За да получим парите, компанията не трябва да е на оперативна загуба, обясни Владимиров.   “Приватизационната процедура за “БДЖ-Товарни превози” се очаква да стартира до две седмици, тъй като финансовият анализ ще е завършен съвсем скоро. Финансовите инвеститори ще имат около два месеца да направят консорциуми, в които да привлекат за партньор стратегически инвеститор”, каза още Владимиров. Според него на банките със сигурност ще им е необходим партньор от жп сектора, за да развиват успешно предприятието.   Според източници на “Труд” засега единствените сигурни кандидат-купувачи за “БДЖ-Товарни превози” са банкерът с широкоспектърни интереси Цветан Василев и собствениците на Първа инвестиционна банка. Официално никой от тях не е потвърдил интерес към жп превозвача.   Според неофициална информация в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол все още се обсъждат квалификационните критерии за кандидат-купувачите. От министерството на транспорта настояват стратегическите инвеститори да докажат оборот от 1 млрд. евро, а превозвачите - 500 млн. евро за последните три години.
... »
Субсидират био производителите с до € 720 на хектар
Субсидират био производителите с до € 720 на хектар

22.02.2012г.
Източник: darikfinance.bg

До 720 евро на хектар може да получат под формата на субсидия селскостопанските произовдители, които произвеждат био сертифицирани храни.   Това съобщават от Министерство на земеделието, като уточняват, че за паричните поощрения трябва да се кандидатства. Всеки биопроизводител може да подаде документи за участие в програмата, като няма значение в кой район на страната се намира стопанството му. Необходимо е доказателство, че отглежда културите си по методите на биологично производство, че спазва добрите земеделски практики и има сключен договор с контролиращо лице за контрол и сертификация на биологичното производство.Земеделските стопани поемат ангажимент да обработват земите си за период от 5 последователни години.   За подпомагане се кандидатства от 1 март до 15 май в областните дирекции наДържавен фонд земеделие. А ето и какви са плащанията, на които био фермерите могат да се надяват:За полски култури плащанията са по 197 евро/хектар. За ливади и пасища субсидията е 120 евро/хектар. За трайни насаждения, лозя и маслодайна роза подпомагането е с 613 евро/хектар. За ароматни и медицински растения се полагат 327 евро/хектар. За зеленчукови култури, включително култивирани гъби и картофи субсидията е в размер на 446 евро/хектар.
... »
Темите в медиите (22.02.2012 г.)
Темите в медиите (22.02.2012 г.)

22.02.2012г.
Източник: БСК

Прегледът на основните теми в медиите се изготвя всеки работен ден от отдел "Връзки с обществеността" на Българската стопанска камара.

В прегледа се включват теми от сферата на икономиката, пазара на труда, социалната политика, здравеопазването, екологията, регионалното развитие, ЕС и др.

Всеки, който желае да получава прегледа на основните теми в медиите, може да заяви своя интерес на e-mail: pr@bia-bg.com

... »
Калин Каменов пое Агенцията за закрила на детето
Калин Каменов пое Агенцията за закрила на детето

22.02.2012г.
Източник: trud.bg

Калин Каменов е назначен за временно изпълняващ длъжността председател на Агенцията за закрила на детето, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.   Досега Каменов беше заместник на Надя Шабани, която подаде оставка от шефския пост в края на миналата седмица. Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на Шабани, уточниха от кабинета.   Каменов е роден на 19 юли 1980 г. във Враца, пише в официалната му биография на сайта на агенцията. Магистър е по право от Югозападния университет '"Неофит Рилски'" в Благоевград. В агенцията за закрила на детето работи от 2009 г., а за зам.-председател е назначен в началото на 2010 г. Професионалният му опит е свързан с разрешаването на социални и обществени проблеми чрез медийно партньорство с ресорните държавни институции и гражданския сектор. Не е семеен.
... »

Икономическа политика